28.10.2019

Od gnojowicy do surowca wtórnego

Kompaktowe urządzenie MoRoPlant20 firmy AQUA VIVENDI (partner kooperacyjny Flottweg SE) rozdziela w sposób energooszczędny gnojowicę na fazę stałą i wodę procesową jeszcze przed magazynowaniem. Dzięki nowatorskiej „recepturze” w postaci dodatków oraz technologii odśrodkowej firmy Flottweg SE, system osiąga wyjątkowo wysokie wskaźniki separacji fosforu i azotu. Masę suchą można wykorzystać jako nawóz ogrodniczy i posypowy.

agritechnica

Hodowcy bydła, konsorcja rolnicze i firmy oferujące wyposażenie gospodarstw poszukują nowych sposobów przetwarzania gnojowicy świńskiej i bydlęcej w sposób przyjazny dla środowiska i ekonomiczny. Czynnikiem napędzającym innowacyjne metody odwadniania jest nowe niemieckie rozporządzenie w sprawie nawozów (DüV), które weszło w życie w 2018 r. i wymaga większej ochrony środowiska w rolnictwie oraz lepszej ochrony wód gruntowych. Problemem podczas przechowywania, transportu i recyklingu gnojownicy jest przede wszystkim zawartość fosforanu i azotu.

Proste i skuteczne rozwiązanie prezentuje firma AQUA VIVENDI na targach AGRITECHNICA 2019 w Hanowerze: system przetwarzania MoRoPlant20 rozdziela gnojownicę na fazę stałą i wodę procesową. Energooszczędne, kompaktowe urządzenie znajduje się w kontenerze z wymiennym nadwoziem i może być stosowane w różnych gospodarstwach. Przed procesem rozdzielania dodawane są specjalne dodatki składające się z betonitu i skrobi. Następnie w kompaktowym systemie kontenerowym firmy Flottweg SE odbywa się przetwarzanie. Dzięki połączeniu dodatków i wysoce wydajnej technologii rozdzielania MoRoPlant20 osiąga wysoki wychód masy stałej fazy suchej. Kolejną wyjątkową cechą są wysokie wskaźniki separacji fosforu: do 99% fosforanów zostaje związanych w fazie stałej. W przypadku azotu wskaźniki separacji wynoszą odpowiednio ponad 60% (gnojowica bydła mlecznego) i ponad 40% (gnojowica tucznika). Niemieckie Towarzystwo Rolnicze (DLG) potwierdziło wysoką skuteczność separacji, przyznając złoty znak jakości „DLG anerkannt”.

Biologiczne nawożenie i zrównoważona poprawa gleby

Uzyskana faza stała jest bezwonna i może być bezpiecznie przechowywana. Można ją zgranulować, a następnie sprzedawać przedsiębiorstwom i sklepom ogrodniczym jako nawozy ogrodowe lub posypowe. MoRoPlant20 ma wiele zalet także w przypadku wody procesowej, która, w porównaniu z gnojowicą, jest znacznie mniej agresywna i toksyczna. Dzięki temu znacznie zmniejsza się ryzyko połączone z magazynowaniem i odpowiednimi wymogami związanymi z uzyskaniem pozwoleń, obciążeniem zapachowym i emisją drobnych pyłów. Wodę procesową można doskonale wykorzystać do zraszania lub nawadniania kroplowego np. chmielu i szparagów. Nadaje się ona również do nawożenia użytków zielonych, ponieważ faza stała została prawie całkowicie usunięta. Zwłaszcza w obszarach intensywnych, np. na glebach zanieczyszczonych azotem i fosforanem, nowa metoda może znacznie zmniejszyć ilość wprowadzanych substancji odżywczych. W ten sposób system przetwarzania przyczynia się w dużym stopniu do poprawy ochrony wód gruntowych.

Zapraszamy do odwiedzenia nas na targach AGRITECHNICA 2019 i bliższego poznania MoRoPlant20:

Flottweg SE

Hala 24, stoisko C35