03.03.2015

Mistrz techniki oddzielania wchodzi na ring na targach ANUGA: Tricanter® firmy Flottweg

Na targach ANUGA FoodTec 2015 organizowanych w Kolonii spółka Flottweg SE zaprezentuje niepokonanego mistrza w kategorii oddzielania trzech faz – Tricanter® firmy Flottweg. W narożniku Flottweg będzie można ponadto zobaczyć najnowsze trendy i ciekawe rozwiązania w zakresie technologii mechanicznego oddzielania.

Na rynku branży spożywczej toczy się zacięta walka – nie tylko o konsumentów, lecz również o cenne surowce. Czy w takiej sytuacji nie warto mieć w swoim narożniku prawdziwego mistrza, który nie będzie z byle powodu wisiał na linach?

Anuga2015

Proces oddzielania trzech faz stanowi skuteczną kombinację ciosów chętnie wykorzystywaną przez przedsiębiorstwa branży spożywczej – czy to do oddzielania skrobi pszenicznej od glutenu podczas produkcji skrobi, czy też w celu pozyskania tłuszczów i olejów roślinnych lub zwierzęcych. W procesach tych następuje oddzielenie dwóch faz ciekłych od fazy stałej. Do oddzielenia fazy stałej od fazy ciekłej wykorzystywano dotychczas dekantery lub separatory. W kolejnym etapie produkcji następowało ponowne oddzielenie fazy ciekłej. Niezbędne było zatem zakupienie, serwisowanie i obsługiwanie co najmniej dwóch urządzeń. Wyższe koszty energii, konieczność wygospodarowania dodatkowej przestrzeni oraz utrata wartości to ciosy, po których wiele przedsiębiorstw pada na deski.

W tej sytuacji propozycją firmy Flottweg na targach ANUGA FoodTec 2015 będzie mistrz kategorii oddzielania trzech faz. Tricanter® Flottweg umożliwia oddzielenie dwóch nierozpuszczalnych w sobie faz ciekłych od fazy stałej, i to za jednym ciosem. Decydująca różnica w porównaniu z dotychczas stosowanymi dekanterami polega na sposobie odprowadzania cieczy. W procesach, w których stosowany jest Tricanter®, występują dwie fazy ciekłe: „ciężka” (o większej gęstości, odprowadzana pod ciśnieniem) oraz „lekka” (o mniejszej gęstości, odprowadzana bezciśnieniowo). „Ciężką” fazę ciekłą odprowadza regulowana tarcza skórująca. Umożliwia ona ponadto łatwe regulowanie głębokości jeziorka ciężkiej cieczy podczas pracy. Mechanizm regulacyjny powoduje zmianę pozycji tarczy skórującej, a tym samym przesunięcie linii separacji cieczy. Dzięki temu można wpływać na wyniki procesu technologicznego w celu uzyskania pożądanych rezultatów – tego nikt nie pobije!

Tricanter® firmy Flottweg, mistrz wagi ciężkiej

• Maksymalny stopień czystości oddzielanych cieczy dzięki zastosowaniu tarczy skórującej
  • Użytkownik może pominąć lub wyeliminować kolejne etapy procesu przetwarzania/oddzielania, oszczędzając koszty.
  • Możliwość dowolnej adaptacji do zmiennych warunków pracy (produkt w dopływie).
  • Zapewniona możliwość automatyzacji
  • Produkt opracowano i wytworzono w Niemczech, co gwarantuje najwyższą jakość.

Zarezerwuj termin

Co: Targi ANUGA FoodTec w Kolonii