10.11.2016

Praktykanci Flottweg mierzą wysoko — rozpoczęcie pracy dla 19 młodych osób

„W ostatnich dwóch latach przyglądałem się wielu zakładom, ukończyłem wiele praktyk i zdobyłem trochę doświadczeń. W firmie Flottweg szczególnie podobało mi się, że mogłem bezpośrednio zająć się pracą. Dlatego tu jestem”. — mówi Stefan Kiermeier, jeden z 19 młodych, którzy 1 września zostali przyjęci jako stażyści firmy Flottweg przez cały zarząd.

careerstart2016

Kalendarz terminów na ten rok szkolny został już w całości wypełniony w pierwszych tygodniach. Pierwszego dnia odbył się rajd po firmie. Nowo przybyli poznali wtedy pierwsze działy i osoby do kontaktu. Na każdej stacji trzeba było zebrać części puzzli, które w końcowym zadaniu dały zdjęcie terenu firmy.

W następnym tygodniu, tak jak w zeszłym roku, odbył się obóz zapoznawczy dla praktykantów. W Pallotti Haus we Fresing praktykanci musieli wykonać zadania w zespołach i mogli się lepiej poznać.

Warsztat szkoleniowy w tym roku zaoferował nowości. Rocznik 2016 to pierwszy rok szkolny, w którym będzie można piłować, szlifować i frezować w nowo wyposażonych pomieszczeniach warsztatu szkoleniowego.

Firma Flottweg w zeszłym roku zainwestowała 300 000 euro w wyposażenie lokalizacji szkoleniowej. Zakupiono kolejne maszyny produkcyjne, powiększono sale seminaryjne i pokoje wypoczynkowe, położono nowe podłogi i zainstalowano odsysacz do nowo utworzonej spawalni.

Cel jest przy tym jasny. Firma Flottweg chciałaby długoterminowo związać ze sobą swoich praktykantów.

Aby ułatwić przejście między kształceniem a późniejszym miejscem pracy, 15 przyszłych mechaników przemysłowych i czterech mechatroników przejdzie przez wszystkie działy związane z produkcją. W każdym dziale mają patrona, który jest główną osoba zajmującą się wdrożeniem i w każdej chwili udziela odpowiedzi na pytania.

Stefan Kiermeier cieszy się tymczasem na nadchodzące zadania: „Najbardziej interesuje mnie toczenie i frezowanie.”