02.11.2017

Flottweg zdobywa nagrodę German Design Award za nową koncepcję obsługi

W dniu 20.10.2017 roku Rada ds. konstrukcji produktu ogłosiła laureatów nagrody German Design Award 2018. W tym roku jest wśród nich także Flottweg SE. Firma Flottweg otrzymała wyróżnienie za swoją nową koncepcję obsługi sterowania dekanterami, separatorami oraz prasami taśmowymi.

german-design-award

German Design Award jest międzynarodową nagrodą Rady ds. konstrukcji produktu. Jej celem jest odkrywanie, prezentowanie i nagradzanie wyjątkowych trendów konstrukcyjnych. Co roku nagradzane są najbardziej wartościowe wnioski dotyczące wzornictwa i przekazu produktu, które stanowią trend dla całej międzynarodowej branży designu.

Firma Flottweg zdobywa nagrodę w kategorii interfejs maszyna–człowiek „Interactive User Experience”. Jury uzasadniło swoją decyzję innowacyjnością interfejsu użytkownika, rewolucyjną kolorystyką designu oraz intuicyjną strukturą obsługi.

„Obecnie wielu kierowników obiektów oraz użytkowników jest z pokolenia telefonów komórkowych i komputerów. Nadszedł czas, aby pójść nową drogą i wprowadzić do branży koncepcję będącą trendem na skalę masową”, uzasadniał Michael Hacker, kierownik departamentu technologii automatyki, decyzję dotyczącą nowej formy koncepcji obsługi.

„Dzięki nowej koncepcji obsługi udało się zaszczepić nowe impulsy w dziedzinie obsługi maszyn i obiektów. Wyróżnienie nagrodą German Design Award jest wyrazem ogromnego uznania dla całego zespołu technologii automatyki oraz dla firmy Flottweg SE”, kontynuował Hacker.

Oficjalne wręczenie nagród odbędzie się 9 lutego 2018 roku w ramach targów Ambiente we Frankfurcie nad Menem.