31.05.2019

Firma Flottweg zdobywa niemiecką nagrodę za innowacyjność w kategorii Gold

28 maja 2019 r. laureaci niemieckiej nagrody za innowacyjność są uhonorowani po raz drugi podczas uroczystej gali w Muzeum Techniki w Berlinie. Ponad 350 zaproszonych gości z biznesu, polityki i mediów przyjęło to ekskluzywne zaproszenie. Nagroda za innowacyjność przyznawana jest przez Niemiecką Radę ds. Konstrukcji Produktu, która powstała w 1953 r. z inicjatywy Bundestagu. Jednym z głównych bohaterów tego wieczoru jest firma Flottweg.

german-innovation-award Ceremonia wręczenia niemieckiej nagrody za innowacyjność – Flottweg jest jednym z laureatów

Przedsiębiorstwo z siedzibą w Vilsbiburgu zrobiło ogromne wrażenie swoją wirówką przemysłową Xelletor i otrzymało niemiecką nagrodę „Gold” za innowacyjność w kategorii „Doskonałość w biznesie – maszyny i inżynieria”.

W poszukiwaniu maksymalnej wydajności oddzielania inżynierowie i technicy z firmy Flottweg wielokrotnie radykalnie kwestionowali istniejącą już koncepcję wirówek własnej firmy. W wyniku inspiracji lekką konstrukcją wysokowydajnych samochodów sportowych i motocykli pojawił się pomysł nowego rodzaju konstrukcji wirówki. Serce, wirnik i ślimak dekantera zostały opracowane od początku. Nowy system Xelletor przejmuje odwadnianie osadu wirówki w oczyszczalniach ścieków, wznosząc ten proces na nowy poziom. W rezultacie powstał ślimak bez korpusu ślimaka.

„Odwadnianie osadów ściekowych jest standardem w pracy oczyszczalni ścieków. Ponieważ osad zazwyczaj musi być usuwany, operatorzy są zainteresowani oddzieleniem jak największej ilości wody z osadu, aby zaoszczędzić na wadze i w ten sposób obniżyć koszty. Sama utylizacja osadów ściekowych stanowi do 80 procent kosztów eksploatacyjnych. Dzięki innowacyjnemu systemowi Flottweg Xelletor, specjalnie zaprojektowanej, wysokowydajnej wirówce, można uzyskać dodatkowe oszczędności w ilości osadu do 10 procent i zmniejszyć zużycie energii nawet o 34 procent. Takie zwiększenie wydajności w procesie mechanicznego oddzielania przy znacznie niższym zużyciu pozwoliło na ponowne zdefiniowanie standardów w dziedzinie niemieckiej nagrody za innowacyjność” – tak brzmiało uzasadnienie jury niemieckiej nagrody za innowacyjność.

Przyznając niemiecką nagrodą za innowacyjność, Rada ds. Konstrukcji Produktu uhonorowała przyszłościowe innowacje, które mają trwały wpływ i oferują wartość dodaną dla użytkownika. Otrzymano łącznie 695 zgłoszeń, w tym od takich gigantów branży jak Samsung, Bosch, Deutsche Telekom i szwajcarska grupa ABB, a także od niejawnych mistrzów i start-upów.

„Ocena przedłożonych innowacji stawia na pierwszym miejscu korzyści dla użytkownika. Jest to cecha wyróżniająca niemiecką nagrodę za innowacyjność”, wyjaśnia Andrej Kupetz, dyrektor zarządzający Niemieckiej Rady ds. Konstrukcji Produktu. „Udaje się to osiągnąć zwłaszcza wówczas, gdy przyszli użytkownicy są zaangażowani w rozwój produktu i projektowania już na wczesnym etapie. Wiele firm się o tym przekonało i korzysta na odpowiednich metodach opracowania optymalnego produktu”.

Niemiecka Rada ds. Konstrukcji Produktu – instytucja zamawiająca

Niemiecka nagroda za innowacyjność jest zainicjowana i przyznawana przez Niemiecką Radę ds. Konstrukcji Produktu, która została ustanowiona przez Bundestag w 1953 r. i założona przez Federację Przemysłu Niemieckiego (niem. BDI). Od 66 lat fundacja dąży do osiągnięcia celu, jakim jest wspieranie wzrostu konkurencyjności niemieckich przedsiębiorstw.

Dzięki konkursom, wystawom, konferencjom, seminariom i publikacjom wnosi ona decydujący wkład w propagowanie wiedzy na temat konstruowania, innowacji i marek. W gronie założycieli Niemieckiej Rady ds. Konstrukcji Produktu znajduje się obecnie ponad 300 krajowych i zagranicznych przedsiębiorstw zatrudniających łącznie ponad trzy miliony pracowników.