30.06.2017

Flottweg oferuje nowy kierunek kształcenia

Od września 2018 r. Flottweg rozpoczyna kształcenie osób w zawodzie handlowiec przemysłowy z językiem obcym. Jako jeden z najbardziej renomowanych dostawców rozwiązań w zakresie technologii oddzielania w wysokim stopniu nastawiony na działalność eksportową (85% wielkości produkcji), Flottweg przykłada ogromną wagę do znajomości języków obcych. Korzyści dla uczniów: dwa zawody za jednym zamachem.

nowy-kierunek-ksztalcenia

Po zakończeniu ścieżki kształcenia w zawodzie handlowiec przemysłowy uczniowie dodatkowo zdają egzamin na asystenta ds. korespondencji w języku obcym.

Cały proces kształcenia trwa 2,5 roku; 2 dni w tygodniu uczniowie uczestniczą w zajęciach w Berufsschule 2 (Szkoła Zawodowa nr 2) w Landshut, zgłębiając wiedzę teoretyczną. Zdobywają nie tylko przydatne wiadomości w zakresie handlu, ale również szlifują znajomość języka angielskiego.

W ramach kształcenia zaznajamiają się z zasadami pracy we wszystkich ważnych działach firmy. Poznają między innymi zasady tworzenia ofert, arkana marketingu, ale także uczą się, jak wygląda planowanie i organizacja targów. Wizyty w dziale zakupów pozwalają natomiast poznać triki przydatne podczas negocjacji. Dodatkowo naszym uczniom prezentujemy jeszcze inne działy i praktyczne aspekty pracy w firmie:

• dział personalny,
  • dział logistyczny,
  • realizację umów handlowych, zarządzanie ryzykiem,
  • a także dział finansów i rachunkowości.

Z całą pewnością niewątpliwą zaletę naszej oferty stanowi przewidziany 4-tygodniowy pobyt zagraniczny w anglojęzycznym kraju. Pozwoli to na dalsze szlifowanie zdobytych umiejętności językowych.

Po zakończeniu kształcenia świeżo upieczonym handlowcom przemysłowym z językiem obcym oferujemy szerokie możliwości rozwoju w firmie Flottweg. Bardzo cenimy sobie bowiem naszych absolwentów.