29.10.2021

Wirówki dekantacyjne i separatory talerzowe to poważne inwestycje kapitałowe niezależnie od wielkości firmy. Instalacja i optymalizacja tego rodzaju precyzyjnych urządzeń może nawet wiązać się z koniecznością wprowadzenia zmian w procesach produkcyjnych lub układzie zakładu. Choć można mieć pewność szybkiego zwrotu z inwestycji ze względu na wyższą wydajność, większą przepustowość oraz mniejsze zużycie energii, łatwiej podjąć decyzję, gdy widzi się, czego można się spodziewać.

Jak zatem ustalić, czy nowa dwu- lub trójfazowa wirówka dekantacyjna albo inna maszyna do separacyjny będzie odpowiednia do danego zastosowania? Najlepszym sposobem jest przeprowadzenie przed zakupem prób na produkcie lub materiale. Próby z wirowaniem w laboratorium oraz próby pilotażowe w zakładzie to dwa dostępne sposoby sprawdzenia, jakie możliwości oferuje sprzęt. Oto przegląd każdego z nich.

Odkrywanie dostępnych opcji: laboratoryjne próby wykonalności oraz próby pilotażowe na miejscu w zastosowaniach związanych z separacją Odkrywanie dostępnych opcji: laboratoryjne próby wykonalności oraz próby pilotażowe na miejscu w zastosowaniach związanych z separacją

Próby wykonalności w laboratorium

Dostawcy wirówek przeprowadzają próby z wirowaniem oraz analizy próbek wysyłanych przez klientów. Należy pobrać reprezentatywną próbkę danego materiału i postępować zgodnie z wymogami dotyczącymi ich przekazania.

Należy uwzględnić jak najwięcej szczegółów dotyczących próbki, takich jak:

• nazwa produktu;
  • skład chemiczny;
  • wymagania dotyczące przechowywania i utylizacji;
  • punkt w procesie produkcji, w którym próbka została pobrana;
  • data;
  • zawartość oleju/wody/substancji stałych;
  • pH;
  • średnia wielkość cząstek.

Aby zapewnić kontekst dla próby, należy również podać szczegółowe informacje na temat tego, w jaki sposób badany materiał jest produkowany, oraz schemat wskazujący pochodzenie próbki. Na przykład:

• czy materiał jest odpadem, czy towarem;
  • czy zastosowano dodatki lub kondycjonery;
  • jakie są parametry temperatury roboczej;
  • zagrożenia związane z palnością;
  • wymagania w zakresie ciśnienia.

Kluczowe znaczenie ma wyraźne wskazanie bezpiecznych praktyk postępowania z próbką lub ekstraktami. Ponieważ próby obejmują często suszenie, podpalanie i filtrowanie próżniowe próbki, należy wskazać, czy tego rodzaju działania mogą doprowadzić do potencjalnie niebezpiecznej sytuacji.

Ważne jest, aby jasno określić cele związane z separacją. Należy ustalić swoje priorytety i jasno wskazać złożenia separacji, na przykład:

• pożądaną przepustowość;
  • oczekiwane fazy;
  • fazę priorytetową;
  • co się stanie z każdą z faz po oddzieleniu;
  • dopuszczalne parametry każdej fazy, takie jak suchość frakcji stałej, przejrzystość czy ilość odzyskanego materiału.

Należy pamiętać, że próby laboratoryjne zawsze będą miały wyższość nad próbami terenowymi ze względu na możliwość kontrolowania środowiska laboratoryjnego i ograniczoną wielkość próbki. Próby pozwalają ustalić dostępne możliwości, ale powinny być dodatkowo zweryfikowane w oparciu o próbę terenową lub program pilotażowy w rzeczywistych warunkach pracy. Innymi słowy: próby wykonalności nie wskazują faktycznej wydajności. Próba pilotażowa w zakładzie to najlepszy sposób na sprawdzenie przebiegu produkcji w rzeczywistych warunkach. Tutaj dowiedziesz się więcej o naszej ofercie wynajmu maszyn i próbach pilotażowych.

Próby pilotażowe u klienta z wykorzystaniem wirówki dekantacyjnej z serii Xelletor do odwadniania szlamu ściekowego

Do formularza kontaktowego   +48 22 732 22 30   Contacts worldwide