31.07.2015

Dräxlmaier zdobywa puchar firm Vilsbiburga w piłce nożnej 2015

O puchar przechodni walczyły trzy drużyny z Flottweg

14 drużyn z firm i przedsiębiorstw z Vilsbiburga i okolic spotkało się w sobotę 4 lipca. Celem każdej z nich było zabranie pucharu ze sobą do domu. Mimo panującego upału zespół Dräxlmaier 1 osiągnął w końcu to, czego pragnął, i mógł hucznie świętować zdobycie tytułu.

soccercup

Porażka Flottweg w fazie grupowej

W fazie grupowej, podczas której rozgrywki odbywały się w dwóch grupach po siedem drużyn każda, wyłoniono półfinalistów zawodów. Zespoły reprezentujące Flottweg odegrały tutaj raczej rolę statystów, gdyż wszystkie trzy drużyny reprezentujące producenta wirówek poległy w starciu z silnymi przeciwnikami już podczas rundy wstępnej. Do półfinału awansowały drużyny reprezentujące firmy Autohaus Ostermaier, Dräxlmaier (zespół 1 i 2) i Hiller. Z turniejem wcześnie musiały się pożegnać także reprezentacje przedsiębiorstw Pöschl oraz Bulthaup. Natomiast zespoły z sektora bankowego (VR-Bank) były o krok od półfinału. Drużyna FC Internazionale startowała z pozycji outsidera. Zespół tworzony przez graczy reprezentujących w sumie pięć różnych narodowości po raz pierwszy wystartował w tym składzie podczas tegorocznej edycji pucharu firm w piłce nożnej. Jego gra miejscami mogła się nawet podobać.

Mecze obu spotkań półfinałowych miały zdecydowanie różny przebieg. W pierwszym półfinale Dräxlmaier 1 nie napotkał większych problemów w starciu z drużyną Hiller i wynikiem 2:0 zapewnił sobie bezpieczny awans do finału. W drugim meczu pomiędzy zespołami Ostermaier i Dräxlmaier 2 rozstrzygnięcie przyniosła dopiero seria rzutów karnych. Dräxlmaier 2 zwyciężył 5:4 i w ten sposób finał stał się wewnętrzną rozgrywką pomiędzy dwiema drużynami z tej samej firmy. 3. miejsce zdobył ostatecznie zespół z firmy Hiller, który w rzutach karnych pokonał drużynę Ostermaier.

Pewne zwycięstwo Dräxlmaier 1 nad Dräxlmaier 2 z wynikiem końcowym 4:2 zapewniło pierwszej z drużyn zdobycie pucharu. Król strzelców Matthias Seidel z Dräxlmaier 1 pomógł swojej drużynie zwyciężyć, zdobywając piękne bramki.

Organizator, firma Flottweg, był bardzo zadowolony z przebiegu turnieju

Puchar firm w piłce nożnej 2015 stanowił znakomitą okazję do zintegrowania firm działających w Vilsbiburgu i w okolicach. Zorganizowanie rozgrywek na małym boisku pozwoliło również mniejszym firmom na wystawienie swoich reprezentacji. Flottweg dziękuje przy tej okazji klubowi TSV Vilsbiburg za nadzwyczajne wsparcie i gratuluje zwycięzcy, drużynie Dräxlmaier 1. Wszystkie drużyny już cieszą się na myśl o następnej edycji, którą w roku 2017 zorganizuje zdobywca pucharu, firma Dräxlmaier.