01.08.2018

Wbicie pierwszej łopaty pod budowę zakładu nr 2

W dniu 23.07.2018 r. odbyło się uroczyste wbicie pierwszej łopaty pod budowę drugiego zakładu Flottweg na terenie Baumgarten w Vilsbiburgu. Dzięki zainwestowaniu około 40 milionów euro i pozyskaniu nowej powierzchni wynoszącej około 55 000 m² nowy zakład jest dotychczas największą pojedynczą inwestycją firmy Flottweg. Zakład nr 2 w dłuższej perspektywie podwoi zdolność produkcyjną firmy, będącej specjalistą w technologii oddzielania i poprawi przepływ materiału.

wbicie-pierwszej-lopaty-pod-budowę

„Nowy zakład jest częścią naszej strategii na rok 2020. Patrząc jednak na nadchodzące zamówienia, prawdopodobnie wcześniej osiągniemy cele wyznaczone na 2020 rok. Oznacza to, że już dzisiaj potrzebujemy nowych budynków” – powiedział Fritz Colesan w swoim przemówieniu inauguracyjnym.

Firma Flottweg SE, z siedzibą w Vilsbiburg w Dolnej Bawarii, w ostatnich latach stale rozwijała swoją sprzedaż. Przy rocznych obrotach wynoszących około 169 milionów euro i rekordowym wpływie zamówień na nadchodzący rok osiągnięto wyznaczone limity wydajności w głównym zakładzie przy Industriestraße. Ponadto firma Flottweg już od wielu lat próbuje umocnić swoją pozycję jako dostawca rozwiązań. Inicjatywa instalacji maszyn w kontenerach i tak zwanych jednostkach przenośnych (Skid) również wymaga dodatkowych mocy przerobowych.

Dzięki budowie nowego zakładu firma Flottweg stwarza obecnie możliwość dalszego rozwoju siedziby w Vilsbiburgu w dłuższej perspektywie czasowej. Nowy zakład będzie miejscem pracy dla około 180 pracowników. Teren zajmuje powierzchnię 55 000 m² z możliwością dalszego powiększenia. Zabudowana powierzchnia obejmuje około 22 000 m².

Szef kancelarii okręgu administracyjnego Dolnej Bawarii, Rainer Haselbeck, przy okazji tego wydarzenia po raz kolejny podkreślił znaczenie firmy dla regionu: „Firmy takie jak Flottweg sprawiły, że Dolna Bawaria odniosła sukces i nadal będzie to robić.”