30.10.2015

Flottweg wprowadza nowe rozwiązania dla rozpoczynających naukę zawodu

We wrześniu naukę zawodu w firmie Flottweg rozpoczęło 18 uczniów. Już w pierwszym tygodniu pracownicy rozpoczynający karierę zawodową zostali wysłani na „obóz zapoznawczy” do Regenstauf. W naszym o jedną trzecią powiększonym warsztacie szkoleniowym na przyszłych mechaników przemysłowych czekają w tym roku kolejne nowości. W ostatnich tygodniach powstały tutaj najnowocześniejsze stanowiska robocze. Oprócz nauki zawodu mechanika przemysłowego w nadchodzącym roku w firmie Flottweg będzie też można uzyskać kwalifikacje mechatronika.

Ausbildung_bei_Flottweg_in_Vilsbiburg_25 Flottweg wprowadza nowe rozwiązania dla rozpoczynających naukę zawodu

Dobra atmosfera w pracy to czynnik decydujący o sukcesie przedsiębiorstwa. Pracownicy są bardziej efektywni oraz – jak wykazano – spędzają mniej czasu na zwolnieniach chorobowych, ale przede wszystkim lepiej się czują w zespole. Aby już z chwilą rozpoczęcia nauki zawodu wykształcić silne poczucie przynależności do teamu, firma Flottweg zastosowała w tym roku nowe rozwiązanie. 18‑latkowie wraz ze szkoleniowcami i trenerem spędzili dwa dni w Regenstauf. Na miejscu przygotowano dla nich różne zadania, które można było rozwiązać wyłącznie zespołowo.

Młodzież musiała zbudować samochód wyścigowy, wykazać się umiejętnością wspinania czy połączyć poszczególne elementy w most, który będzie w stanie utrzymać ciężar całej grupy. „Sprawiało mi to dużą radość. Mogliśmy się wiele od siebie oraz o sobie dowiedzieć. Najbardziej podobało mi się konstruowanie samochodu wyścigowego”, podsumowuje Angelo Marcese, uczeń w pierwszym roku nauki.

W warsztacie szkoleniowym na przyszłych mechaników przemysłowych czekają w tym roku jeszcze inne zmiany. Warsztat został rozbudowany o jedną trzecią i wyposażony w najnowocześniejsze stanowiska robocze. Ponadto do końca roku zostanie tu zamontowana nowa frezarka wykorzystywana wyłącznie do celów szkoleniowych. Dzięki temu nauka będzie się odbywać w warunkach zbliżonych do rzeczywistych. Oprócz nauki zawodu mechanika przemysłowego w nadchodzącym roku w firmie Flottweg będzie też można uzyskać kwalifikacje mechatronika.

Do formularza kontaktowego   +48 22 732 22 30   Contacts worldwide