08.04.2020

Flottweg digitalizuje proces zakupowy

W ciągu jednego roku u około 1300 aktywnych dostawców zamówiono 68 tys. produktów. Na rzecz jeszcze bardziej efektywnej obsługi dużej liczby zamówień, różnych ilości pozycji materiałowych oraz dostawców proces składania zamówień firmy Flottweg SE został ulepszony. Przy wsparciu curecomp, firmy z branży zarządzania relacjami z dostawcami (SRM), proces i przepływ pracy związane z zarządzaniem zamówieniami i dostawcami zostały zdigitalizowane i zautomatyzowane.

einkaufsprozess-digital-en_06

Nowy portal, za pośrednictwem którego firma Flottweg zarządza procesem zakupowym, obejmuje różne moduły. System e-zamówień firmy curecomp przesyła zamówienia w sposób w pełni zdigitalizowany. Dostawcy mogą przeglądać i potwierdzać zlecenia zakupu bezpośrednio w systemie. Ponadto mogą oni samodzielnie przesyłać zapytania dotyczące stanów magazynowych i zapotrzebowania oraz zarządzać nimi za pośrednictwem VM (systemu zarządzania zapasami przez dostawcę). System zapewnia wiele korzyści, zarówno dla firmy Flottweg, jak i dla dostawców. Podczas gdy firma Flottweg ogranicza działania, które nie przynoszą wartości dodanej, dostawcy mogą dostosować swoją produkcję do konkretnych wymagań. Ogromną zaletą jest połączenie z istniejącymi już systemami, takimi jak SAP.

System e-zamówień uzupełniono o inne moduły, takie jak zarządzanie relacjami z dostawcami (SRM), zaopatrzenie oraz wprowadzanie dostawców.

Firma Flottweg będzie korzystać z systemu zarządzania relacjami z dostawcami w celu zarządzania danymi dostawców, dokumentami, pulpitami i nie tylko. Zapytania ofertowe, prośby o wycenę i oferty od dostawców wprowadzane są bezpośrednio do portalu i przetwarzane w nim w ramach modułu zaopatrzenia. W portalu dokonywana jest również analiza, której wynik system przesyła bezpośrednio do SAP. Moduł wprowadzania dostawców umożliwia potencjalnym dostawcom przesyłanie zgłoszeń bezpośrednio do działu zakupów. Kliknij tutaj, aby uzyskać bezpośredni dostęp do nowego formularza zgłoszeniowego online dla dostawców.

Rozbudowane systemy upraszczają wiele etapów procesu i zapobiegają zakłóceniom systemowym. Przekłada się to na wzrost bezpieczeństwa danych, jakości oraz przejrzystości systemu, zarówno z punktu widzenia firmy Flottweg, jak i jej dostawców. Ponadto wszystkie moduły portalu zawierają system zarządzania gotowymi dokumentami, który w sposób cyfrowy przesyła do dostawcy rysunki, wykazy części itp. Upraszcza to proces i ułatwia komunikację z dostawcami.

Dzięki nowemu interfejsowi współpraca z dostawcami oraz zarządzanie różnymi procesami składania zamówień i przetargów stają się łatwiejsze i bardziej efektywne.

Do formularza kontaktowego   +48 22 732 22 30   Contacts worldwide