24.11.2022

C8E – procesy odwadniania i zagęszczania osadu na dużą skalę

Procesy obróbki osadu odgrywają ważną rolę w oczyszczalniach ścieków: Kluczową składową procesu oczyszczania wody pitnej i ścieków jest efektywne oddzielanie oraz odwadnianie drobnoziarnistego osadu przy zastosowaniu – o ile tylko jest to możliwe – środków mechanicznych. Szczególnie duże oczyszczalnie ścieków – obsługujące co najmniej 200 000 osób – potrzebują zoptymalizowanego ekonomicznie rozwiązania pod kątem procesów odwadniania i zagęszczania. Dlatego właśnie niezawodność, wysoka efektywność ekonomiczna i minimalne zapotrzebowanie na konserwację są tak ważne z punktu widzenia funkcjonowania oczyszczalni ścieków.

Wykorzystując swoje 50-letnie doświadczenie, firma Flottweg opracowała serię C, która obejmuje wysoko sprawne i wydajne urządzenia oddzielające z przeznaczeniem do zagęszczania oraz odwadniania osadu. Seria C została opracowana specjalnie z myślą o zadaniach związanych z oddzielaniem pod kątem przeróbki osadu ściekowego i uzdatniania wody pitnej. O ile dekantery typu HTS (o najwyższej zawartości suchej masy) pomagają utrzymać niską objętość osadu, o tyle dekantery typu OSE (do optymalnego zagęszczania osadu) są przeznaczone do zagęszczania większych jego objętości ilości.

2022-c8e-beitragsbild Choć model C8E został opracowany z myślą o dużych natężeniach przepływu, nadal oferuje połączenie świetnej efektywności energetycznej z wysoką wydajnością.

Model C8E – największy dekanter z serii C – zapewnia wydajność wymaganą w zastosowaniach z dużymi natężeniami przepływu. Wirówka oferuje wydajność od 100 do 200 m³/godz. przypadku zagęszczania oraz od 80 do 160 m³/godz. w przypadku odwadniania. Model C8E wyposażony jest m.in. w energooszczędny, wysoko wydajny napęd i system odzyskiwania energii Flottweg Recuvane® oraz zapewnia prostą konserwację i minimalne zapotrzebowanie na pracę personelu dzięki rozbudowanej automatyzacji.

„Ekonomiczne, efektywne i sprawdzone – trzy słowa, które najlepiej opisują serię C. Jakość i niezawodność modelu C8E robią wrażenie nie tylko na nas we Flottweg, ale także na naszych klientach” – wyjaśnia Tobias Meßmer, kierownik ds. produktów w firmie Flottweg. Z jego punktu widzenia nie ma dwóch takich samych osadów ściekowych: „każdy osad ściekowy ma swoje unikalne właściwości, co oznacza, że ogólne warunki przetwarzania nigdy nie są takie same. Model C8E można dostosować do jakości i właściwości oczyszczanego w danym zakładzie osadu ściekowego. To samo dotyczy całej serii C, która oferuje klientom znaczącą wartość dodaną”.

Do formularza kontaktowego   +48 22 732 22 30   Contacts worldwide