10.02.2021

5 faktów na temat produkcji roślinnych zamienników mleka

Konsumenci z różnych powodów coraz częściej zamieniają mleko krowie na mleko roślinne. W krótkiej rozmowie z nami Andreas Metzenauer, inżynier sprzedaży w firmie Flottweg , przedstawia kilka ekscytujących faktów na temat produkcji roślinnych zamienników mleka.

expert-interview-plant-based-milks_04

Jakie istnieją roślinne zamienniki mleka?

Typowy roślinny zamiennik mleka to wodny ekstrakt różnych surowców roślinnych – bez dodatku produktów mleczarskich. W zależności od receptury dodawane są witaminy, minerały, oleje i aromaty, aby uzyskać pełnowartościowy substytut mleka.

Jak wygląda proces produkcji?

Surowiec jest mieszany z określoną ilością wody i rozdrabniany do postaci zawiesiny. Przez określony czas i w określonej temperaturze odbywa się ekstrakcja białka oraz innych składników. Następnie w wyniku reakcji enzymatycznej skrobia przekształcana jest w cukier. W kolejnym kroku mleko roślinne jest oddzielane od włókien roślin wykorzystanych do ekstrakcji przy użyciu wirówek przemysłowych. W zależności od receptury mleko roślinne jest następnie homogenizowane olejem jadalnym i mieszane z różnymi składnikami, a następnie podgrzewane i butelkowane.

Dlaczego do produkcji mleka roślinnego potrzebne są wirówki?

Wirówki są najbardziej wydajnymi urządzeniami do oddzielania mleka od zawiesiny. Wysokie siły odśrodkowe zapewniają maksymalną wydajność klarowania oraz optymalną suchość placka, a także duże prędkości przepływu. Współczesne maszyny projektowane są zgodnie z najnowszymi normami higieny i można je łatwo zintegrować z całkowicie zautomatyzowaną linią produkcyjną, w tym z czyszczeniem w procesie CIP.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze dostawcy wirówek?

Właściwości pożądane z punktu widzenia procesów realizowanych przez klienta to niezawodność i wydajność działania, łatwa obsługa, niskie koszty serwisowania oraz wygoda czyszczenia maszyny. Firma Flottweg oferuje wraz ze swoimi maszynami rozwiązania, dzięki którym klienci mogą liczyć na maksymalną dostępność i elastyczność. Do rozwiązań tych należą: unikalny zespół wirnika, przekładnia Simp Drive® oraz zoptymalizowana pod względem higienicznym konstrukcja. Interfejs użytkownika InGo firmy Flottweg otrzymał nawet Niemiecką Nagrodę za Projekt 2018, przyznawaną w uznaniu dla intuicyjnej obsługi.

Czy można przetwarzać różne surowce za pomocą tej samej maszyny?

W zależności od pożądanej jakości produktu i konstrukcji maszyny za pomocą tej samej linii można przetwarzać różne surowce. Producent musi zwrócić szczególną uwagę na oznakowanie alergenów na swoich produktach końcowych.

Do formularza kontaktowego   +48 22 732 22 30   Contacts worldwide