19.11.2018

75 lat zakładu w Vilsbiburgu

W 1932 roku dr Georg Bruckmayer zakłada firmę Flottweg Motoren Werke. W 1943 r. firma przeniosła się z Monachium do Vilsbiburga w Dolnej Bawarii. Firma Flottweg od 75 lat produkuje tu wirówki przemysłowe – i to wyłącznie w Vilsbiburgu.

75lat Początki firmy Flottweg w zakładzie w Vilsbiburgu

„Inżynieria” towarzyszy nam od samego początku. Pasja do inżynierii i budowy maszyn, którą zapoczątkował Gustav Otto w 1911 roku, a następnie od 1932 roku kontynuował dr inż. Georg Bruckmayer, inspiruje dzisiaj ponad 1000 pracowników zatrudnionych w Grupie Flottweg na całym świecie.

Pasjonat zagadnień technologicznych Gustav Otto początkowo budował podwójne zabieraki na północy Monachium. Następnie Otto wprowadził na rynek rower z silnikiem pomocniczym. Rowery z silnikami kojarzyły się z określeniem „szybko w drodze” (niem. „Flott auf dem Weg”), z którego powstała obecna nazwa marki „Flottweg”.

Podczas zawirowań II Wojny Światowej firma została przeniesiona do Dolnej Bawarii. W tamtym okresie firma Flottweg produkowała nie tylko motocykle, ale także precyzyjne części do niemieckich myśliwców.

Po II Wojnie Światowej niemieckie firmy miały zakaz produkcji sprzętu wojskowego, takiego jak motocykle czy samoloty. Firma Flottweg musiała zatem znaleźć nowy, dopasowany do potrzeb rynku produkt.

Podczas rozważań na temat możliwości produkowania nowych produktów, specjalista od precyzyjnych części wymyślił wirówki. Od tego czasu firma Flottweg projektuje i buduje wirówki dekantacyjne. Pierwszą wirówkę Dekanter firma Flottweg dostarczyła w 1956 roku spółce BASF AG z Ludwigshafen.

Firma Flottweg szybko wkroczyła na rynek europejski, a w 1984 roku rozpoczęła ekspansję rynku w USA. Od tego czasu powstało kilka kolejnych oddziałów w Chinach, Włoszech, Rosji, Francji, Australii, Meksyku, Brazylii, Polsce i Peru. Dzisiaj firma Flottweg jest jednym z trzech największych na świecie dostawców dekanterów i separatorów.

Zakład produkcyjny w Vilsbiburgu towarzyszy firmie Flottweg już od 75 lat, a dalsza jego przyszłość w Niemczech jest szczególnie obiecująca, podobnie jak oddziału w regionie Landshut. Jeszcze jeden powód, aby świętować jubileusz powstania.