02.06.2017

Duże osiągnięcie - firma Flottweg nominowana do nagrody za innowacyjność

Dekanter OSE firmy Flottweg jest jednym z najbardziej innowacyjnych produktów i rozwiązań we wschodniej Bawarii. Dwanaście najbardziej pionierskich pomysłów i projektów zostało nominowanych do nagrody Innowacja 2016 miesięcznika o tematyce ekonomicznej, Wirtschaftszeitung. Grupa 200 przedstawicieli przemysłu i nauki wyłoniła zwycięzcę.

nagroda-za-innowacyjnosc Każda z dwunastu firm nominowanych do nagrody otrzymała certyfikat nominacji.

Dekanter OSE firmy Flottweg konkurował tutaj z wieloma kreatywnymi pomysłami takimi jak ogrzewane pole szparagów lub ponowne zaprojektowanie silnika o zapłonie iskrowym. Dopiero po drugiej rundzie obrad, zwycięzcą został wolny od CO2 system rozlewania płynnych produktów stworzony przez firmę Krones AG.

Nominacja do nagrody za innowacyjność uwidacznia postępowy charakter firmy Flottweg. Jej dekanter OSE to innowacyjne i przyjazne dla środowiska urządzenie umożliwiające zagęszczania osadów ściekowych przy pomocy polimerów skrobiowych. Flokulant polimerowy (pFM) na bazie skrobi to chroniąca środowisko alternatywa dla tradycyjnego syntetycznego flokulantu polimerowego.

Stosowanie flokulantów do zagęszczania osadów jest konieczne w tradycyjnych instalacjach dla osiągnięcia normalnej wydajności. Flokulanty na bazie skrobi z grochu czy ziemniaków ulegają rozkładowi w środowisku szybciej i łatwiej niż syntetyczne flokulanty polimerowe.  Nadmiar zagęszczonego osadu jest często odprowadzany na pola jako nawóz. Dlatego szybki rozkład osadu i jego składników to ważny czynnik w ochronie środowiska. Jednak przejście na flokulanty przyjazne dla środowiska w konwencjonalnych systemach często prowadzi do wysokich strat wydajności.

Tylko dekanter OSE firmy Flottweg sprawia, że stosowanie polimerów skrobiowych w procesie zagęszczania osadu ściekowego jest ekonomiczne, trwałe i skuteczne. Wirówka dekantacyjna zapewnia optymalne zagęszczenie osadu i - również w przypadku stosowania flokulantów polimerowych bazie skrobi - osiąga stopień oddzielenia mechanicznego > 95%. Wystarczą bardzo niewielkie ilości polimeru, by przy minimalnych nakładach energii osiągnąć dużą przepustowość.