10.09.2020

12 wirówek dekantacyjnych Xelletor dla Wien Energie

Wien Energie jest jednym z największych regionalnych dostawców energii w Austrii. Firma Flottweg dostarczy do Wien Energie 12 wirówek dekantacyjnych Xelletor do odwadniania osadów ściekowych z przyległej głównej oczyszczalni ścieków. Firma Flottweg pokonała dwóch innych konkurentów w procesie kwalifikacyjnym.

mietzentrifuge-bei-wien-energie-neu_07
Wirówki Flottweg pokonały produkty dwóch konkurentów w fazie testowej

Wien Energie zaopatruje 2 miliony klientów i 230 000 obiektów handlowych i przemysłowych w energię elektryczną, ogrzewanie i chłodzenie. W celu poprawy ochrony klimatu firma będzie w najbliższych latach intensywnie inwestować w rozwój odnawialnych źródeł energii, takich jak energia słoneczna, wiatrowa i wodna, a także w mobilność elektryczną. Tutaj Wien Energie koncentruje się na wdrażaniu nowych technologii, innowacji i wyższej efektywności energetycznej we wszystkich obszarach.

Efektywność energetyczna wirówek dekantacyjnych X7E była jednym z powodów przyznania firmie Flottweg tego dużego projektu. Oprócz zużycia energii i wartości suchej masy stałej ważną rolę w tej decyzji odegrało również niskie zapotrzebowanie na polimery.

Projekt wystartował w kwietniu 2018 roku. W fazie testowej zainstalowano jedną wynajętą wirówkę obok dwóch konkurencyjnych wirówek. Zaproszenie do składania ofert nastąpiło w październiku 2019 r., a proces kwalifikacyjny odbył się w styczniu 2020 r. Po zakończeniu procesu kwalifikacyjnego porównano koszty inwestycji i eksploatacji w celu wyłonienia najlepszego oferenta dla tego projektu budowlanego. Flottweg pokonał obu konkurentów. W lutym 2020 roku firma Flottweg została zwycięzcą przetargu. Oprócz już działającej wynajętej wirówki Flottweg dostarczy 11 kolejnych wirówek dekantacyjnych X7E. Poza dostawą wirówek odwadniających Flottweg zapewnia również przyłącza rurowe i montaż wirówek, jak również przyłącza rurowe i elektryczne oraz połączenia.

Wirówki dekantacyjne X7E wyposażone są w innowacyjny system Xelletor, który został wprowadzony przez firmę Flottweg w 2019 roku. W porównaniu do konwencjonalnych dekanterów maszyny Xelletor wymagają znacznie mniej polimeru i energii, a jednocześnie zapewniają wyższą zawartość suchej masy.

Nowa instalacja do odwadniania osadów ściekowych w pełni wpisuje się w innowacyjny, zorientowany na przyszłość plan firmy Wien Energie.

Do formularza kontaktowego   +48 22 732 22 30   Contacts worldwide