01.07.2020

Sukces dzięki wykorzystaniu dekanterów marki Flottweg do klarowania oleju roślinnego

Przetwórstwo tłuszczów i olejów jadalnych jest ważnym procesem w przemyśle spożywczym. Ze względu na rosnące zapotrzebowanie na majonezy i pasty, a także coraz szerszą gamę innych produktów, rosną wymagania dotyczące jakości olejów roślinnych, z których produkty te są wytwarzane. Zjawiska te wymuszają na zakładach przetwórstwa nasion oleistych zwiększanie mocy produkcyjnych i poprawę jakości oleju. Przyjrzyjmy się dwóm przykładom udanego wykorzystania technologii marki Flottweg do klarowania oleju słonecznikowego.

z6e-decanter-centrifuge-for-seed-oil-clarification_06
Dekantery marki Flottweg do przetwarzania oleju jadalnego

Zakład ekstrakcji oleju AO w Kazaniu to jeden z największych zakładów przetwórstwa nasion oleistych w Rosji – a także największy w Republice Tatarstanu. Do klarowania olejów roślinnych firma AO KMEZ wykorzystuje wirówkę dekantacyjną od europejskiego producenta. W 2018 roku przedsiębiorstwo postanowiło wprowadzić dodatkowy dekanter. Kierownictwo i zespół inżynierów produkcji uważnie wybrali dostawcę. Głównym wymogiem była pełna niezawodność działania dekantera. Na podstawie analizy parametrów technicznych rozwiązań różnych dostawców oraz dotychczasowych doświadczeń zdecydowano się na sięgnięcie po dekanter Flottweg Z6E-4/401.

W 2019 roku sprzęt został dostarczony i uruchomiony przez oddział serwisowy marki Flottweg w Moskwie. Dekanter pracuje przez całą dobę i klaruje tłoczony olej z wydajnością do 750 ton dziennie. Zawartość fosfolipidów po klarowaniu jest mniejsza niż 0,2%, a zawartość masy beztłuszczowej – mniejsza niż 0,07%. Dzięki swojej unikalnej konstrukcji niemiecki dekanter dostarcza klarowany olej o niezmiennie najwyższej jakości – nawet przy zmiennych parametrach wejściowych tłoczonego oleju. Eksperci techniczni firmy AO KMEZ byli bardzo zadowoleni z wyników uzyskanych przy użyciu dekantera zakupionego od bawarskiego producenta: zautomatyzowany system zapewnia dozowanie wody procesowej w zależności od natężenia przepływu, w części mającej kontakt z produktem zastosowano wysokiej jakości stal nierdzewną, a pracujący w trybie ciągłym wirnik zapewnia precyzyjne i stałe wyprowadzanie produktu.

Firma ZAO Pavlovskagroprodukt z okolic Woroneżu zajmuje się produkcją olejów roślinnych z nasion słonecznika. Dotychczas firma stosowała dwa filtry do klarowania oleju. W związku z modernizacją firmy w 2016 r. zwiększono moce produkcyjne do 300 ton oleju dziennie i wprowadzono technologię klarowania tłoczonego oleju z częściowym uwodnieniem w oparciu o dekanter Flottweg Z5E-4/401. Na podstawie wyników uzyskanych na przestrzeni ponad trzech lat można uznać, że decyzja kierownictwa firmy o wdrożeniu dekantera marki Flottweg była słuszna i uzasadniona. Usuwanie fosfolipidów z tłoczonego oleju przyniosło zmniejszenie objętości zanieczyszczeń w parku zbiornikowym, co przełożyło się na poprawę wydajności klarowania oleju. Poprawie uległa tym samym jakość oleju sprzedawanego na rynku krajowym i zagranicznym.

Do formularza kontaktowego   +48 22 732 22 30   Contacts worldwide