05.05.2021

Technologia separacji w browarze to oszczędność czasu, pieniędzy i bólu głowy

Dwa lata temu browar z gorzelnią burbona w Lexington w amerykańskim stanie Kentucky narażony był na straty produktu, ponieważ stosowany proces filtrowania był mało wydajny i nie zapewniał wymaganej jakości. Firma zainwestowała w technologię separacji, umożliwiającą wytwarzanie większej ilości produktu o wyższej jakości w krótszym czasie.

Alltech słynie z piwa leżakowanego w beczkach po burbonie

Historia

Zakład Alltech Lexington Brewing & Distilling Co., oddalony o godzinę drogi od 95 procent światowych gorzelni burbona, to unikalny przystanek na słynnym na świecie szlaku Kentucky Bourbon Trail. Alltech jest jednym z nielicznych na świecie zakładów łączących warzenie piwa z gorzelnią.

Zakład mieści gorzelnię Town Branch i browar wytwarzający rodzinę piw Kentucky Ale. Jest to najstarszy browar rzemieślniczy w Lexington. Założyciel i prezes firmy Alltech, dr Pearse Lyons, przejął 200-letnią spółkę piwowarską Lexington w 1999 roku i przywrócił w Lexington tradycję warzenia i destylacji, której korzenie sięgają roku 1794.

Jesienią 2011 r. zapoczątkowano budowę gorzelni Town Branch, dodaną w 2012 r. do szlaku Kentucky Bourbon Trail. Dzisiaj gorzelnia produkuje burbon Town Branch, whiskey Town Branch Rye, likier Bluegrass Sundown, piwo Kentucky Ale i Kentucky Kölsch oraz Pearse Lyons Reserve – pierwszą whiskey słodową wyprodukowaną w Kentucky po zniesieniu prohibicji.

Wirówka oddziela ciecz i przesyła ją do zbiornika retencyjnego przed filtracją.

Alltech słynie z piwa leżakowanego w beczkach po burbonie. – Podczas miodowego miesiąca wszystko, co znajduje się w beczce, staje się częścią piwa – mówi Ken Lee, mistrz piwowarski w Alltech.

Główną działalnością firmy Alltech jest żywienie zwierząt i wytwarzanie suplementów karmy w procesie fermentacji. Jednak w ostatnim dziesięcioleciu dział warzelnictwa firmy znacznie się rozwinął.

– Kiedy dziewięć lat temu podjąłem pracę w Alltech, firma produkowała rocznie 3800 beczek – mówi Lee. – Obecnie warzymy ponad 40 000 beczek rocznie i otwieramy kolejny browar i gorzelnię w Pikeville, gdzie produkcja będzie odbywać się systemem identycznym jak w Lexington.

Wyzwanie

Dwa lata temu, kiedy w firmie Alltech wystąpił problem z ograniczeniami czasowymi procesów przetwórczych, podjęto decyzję o zainstalowaniu wirówki. Firma odkryła, że dzięki wirówce można osiągnąć większą przepustowość i wydajność niż w przypadku zastosowania filtra lub pozwolenia na osadzanie się piwa w fermentatorach.

Firma Alltech korzystała z małego filtra, który ulegał częstym awariom z powodu drożdży. – Traciliśmy piwo – mówi piwowar Mitchell Pace. – Dlatego zdecydowaliśmy się wypróbować technologię separacji marki Flottweg.

Sprzęt wirówkowy pomaga w kontrolowaniu temperatury i barwy piwa oraz minimalizuje ciśnienie w beczkach wychodzących z chłodnicy poprzez usunięcie drożdży.

System wirówek talerzowych oddziela drożdże od piwa, co ułatwia filtrowanie.

Rozwiązanie

System wirówek talerzowych oddziela drożdże od piwa, co ułatwia filtrowanie. – Podczas wprowadzania piwa do beczek ważne jest, aby uniknąć drugiej fermentacji – mówi Pace, który pracuje w firmie Alltech od czterech lat. Wirówka oddziela ciecz i przesyła ją do zbiornika retencyjnego przed filtracją.

– Ten system wirówek jest bardzo ważny dla naszej działalności – mówi Pace. – Prawie wszystkie nasze produkty przechodzą przez technologię separacji.

Urządzenie zostało zainstalowane dwa lata temu i od tamtego czasu pracuje bez większych problemów – zauważa Pace. – Pomaga kontrolować temperaturę i barwę piwa, a ciśnienie w beczkach wychodzących z chłodnicy jest niższe, ponieważ drożdże zostały usunięte. Stosowanie tej technologii jest bardzo korzystne dla beczek i procesu leżakowania. Maszyna pomaga nam w utrzymaniu wymaganej wydajności. Oznacza oszczędność czasu, pieniędzy i bólu głowy. Tak jak w przypadku każdego nowego sprzętu na początku mieliśmy pewne potknięcia, ale firma Flottweg była z nami, wspierając nas i ucząc wydajnej obsługi.

Pace mówi, że jedyną wymaganą czynnością konserwacyjną jest sporadyczny twardy reset, gdy maszyna pracuje bez przerwy przez dłuższy czas. – System jest nadzwyczaj łatwy w obsłudze – mówi Pace. – Wystarczy nacisnąć przycisk start, przycisk pauzy, przycisk stop, to wszystko. Proces CIP jest wbudowany. Po zakończeniu cyklu można nacisnąć przycisk czyszczenia, a następnie „OK” i już, urządzenie rozpoczyna czyszczenie. Opróżnia się samoczynnie. Możemy wytworzyć więcej produktu, ponieważ nie tracimy czasu na czyszczenie ręczne.

Stosowanie technologii wirówkowej jest bardzo korzystne dla beczek i procesu leżakowania. Pomaga w utrzymaniu wymaganej wydajności przy jednoczesnej oszczędności czasu, pieniędzy i bólu głowy.

Jak to działa

Separatory odśrodkowe są stosowane do oddzielania ciał stałych od cieczy, co pozwala na wysoce wydajne klarowanie. Produkt przeznaczony do oczyszczenia przechodzi przez stacjonarną rurę zasilającą do wnętrza misy i jest delikatnie przyspieszany przez rozdzielacz do pełnej prędkości obrotowej. Pakiet talerzy w misie powoduje rozdzielenie strumienia produktu na wiele cienkich warstw, tworząc dużą powierzchnię.

Ciała stałe są oddzielane od cieczy w pakiecie talerzy. Duża siła odśrodkowa powoduje zbieranie się cząstek stałych oddzielonych od cieczy na krawędzi misy. Układ hydrauliczny w podstawie misy okresowo wyrzuca oddzielone ciała stałe z pełną prędkością obrotową. Oczyszczona ciecz wypływa z pakietu talerzy do wirnika, który uwalnia ciecz pod ciśnieniem.

Hermetyczne uszczelnienie separatora umożliwia odizolowanie obszaru wokół produktu od otoczenia. W rezultacie maszyna zapobiega niepożądanemu wchłanianiu tlenu i spienianiu piwa. Konfiguracja hydrohermetyczna obejmuje talerz nieruchomy zanurzony w cieczy (np. wodzie odgazowanej), co skutkuje odizolowaniem produktu od atmosfery.

Ciała stałe są usuwane z separatora za pomocą układu spustowego. Układ ten umożliwia niezwykle ciche samoopróżnianie misy separatora.

Rury są wyraźnie oznakowane, aby wskazać, którymi piwo wpływa, a którymi wypływa. Naczynie fermentacyjne jest wypełnione dwutlenkiem węgla, aby nie dopuścić do przedostania się do środka tlenu. Piwo przepływa przez rury i trafia do wirówki. System odczytuje zmętnienie i umożliwia wybór ustawień w zależności od wytwarzanego produktu. Produkcja jest monitorowana za pomocą dwóch wskaźników z podświetleniem, tak aby piwo było widoczne na wlocie. Stamtąd trafia do misy wirówki przez orurowanie. Gdy piwo wpływa do środka, wyrzuca odpady na boki misy, a oddzielone piwo jest widoczne na drugim wskaźniku. Wszelki chmiel, zanieczyszczenia i drożdże są usuwane przez komorę boczną.

Operator może w dowolnym momencie skontrolować barwę piwa (EBC), aby upewnić się, że jest zgodna ze specyfikacją. Jeżeli piwo jest mętne, system może ponownie przeprowadzić je przez układ, aż do osiągnięcia żądanych parametrów. Po potwierdzeniu, że barwa piwa (EBC) jest prawidłowa, system przesyła płyn z powrotem przez rurę wylotową i pobiera próbkę, którą można sprawdzić pod kątem jakości. Oddzielona ciecz płynie do rur wylotowych, które prowadzą bezpośrednio do zbiorników. Jest to część procesu przygotowania produktu do wysyłki.

Od czasu zainstalowania technologii separacji życie Pace i jego zespołu operatorów stało się łatwiejsze.

Efekty

– Dzisiaj wytwarzam 14 000 galonów piwa – mówi Pace. – Bez tej maszyny zajęłoby nam to co najmniej 48 godzin i stracilibyśmy prawdopodobnie 5000 galonów. Technologia separacji oznacza oszczędność czasu, pieniędzy i bólu głowy. Piwo obraca się bardzo szybko, z prędkością 6700 obr./min, a drożdże trafiają na dno. Piwo przechodzi do zbiornika stabilizacyjnego z mniejszą ilością drożdży. Od kiedy zaczęliśmy używać tej maszyny, życie jest po prostu lepsze.

O autorze

Christian Pettit

Christian Pettit jest kierownikiem sprzedaży w dziale Brewing, Distilled Spirits and Wine firmy Flottweg Separation Technology Inc. Posiada dyplom inżyniera mechaniki, a od 14 lat specjalizuje się w zagadnieniach serwisu, inżynierii procesowej i sprzedaży wirówek.

icon-envelope-big

Czy interesują Cię wirówki marki Flottweg do produkcji piwa? Chcesz dowiedzieć się więcej?

Porozmawiaj z nami lub napisz do nas!

Więcej o naszych rozwiązaniach

bier-teaser-2